С паметна плоча в гр. Габрово ще се почете 125-годишнината от учредяването на първата трудово-производителна кооперация у нас

29/10/2020

На 1 октомври 1895 г. в гр. Габрово седем предприемчиви майстори-шивачи решават да обединят усилия и ресурси, учредявайки първата българска трудово-производителна кооперация (ТПК) – Шивашко-работническо дружество «Напредък». Задачата им не е била никак лека. Трудовата кооперация е най-висшата форма на кооперативно сдружаване, тъй като в нея кооператорите участват не само с материални активи, но и със собствения си труд. За напредничавостта на габровци говори и фактът, че те поставят началото на историята на ТПК у нас само 50 години след учредяването на първата въобще в света кооперация от модерен вид – «Дружеството на справедливите пионери от Рочдейл» в Англия. Знаменателно е, че «Напредък» е учредена в годината, в която е основан и Международният кооперативен съюз. За краткото си съществуване тя успява да постигне завиден икономически успех и проправя пътека за следващите ТПК, които имат основна заслуга за изграждането на индустрията в следосвобожденска България. Оттогава до днес производителните кооперации играят съществена роля за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията, осигурявайки достоен труд и оставайки неизменно близо до хората.

Делото на майсторите от ТПК «Напредък» ще бъде почетено по почин на Националния съюз на ТПК с поставяне на паметна плоча на ул. «Пенчо Славейков» №8, в историческия «Шести участък». Именно на това място се е намирало емблематичното за гр. Габрово Попнеофитово школо, в което са започнали дейността си Стефан и Добри Петкови, Стойчо Ив. Хаджиев (Котито), Стефан Начев Жапунов (Кътина), Цанко Стоян Вражилски, Христо Маринчев и Никола Недков.

Плочата е дело на талантливия местен скулптор Адриан Новаков, автор на паметниците на Пенчо Славейков в Трявна и Милано.

Тържественото откриване на плочата, което се явява кулминация на тазгодишните чествания на 125 години от основаването на първата ТПК у нас и част от общинския календар със събития за отбелязването на «160 г. Габрово – град», ще се състои на 30 октомври от 11 ч.

След края на кратката церемония гостите ще могат да разгледат в Националния музей на образованието - Габрово фотоизложбата „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Целта на тази фотоизложба е да покаже важни етапи от историята на кооперациите като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел, както и отделни моменти от трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време на кооператорите. Изложбата е подготвена с любезното съдействие на Регионален държавен архив – Габрово и Регионална библиотека «Априлов - Палаузов» - Габрово, които спомогнаха за намирането на информация относно делото на пионерите от Шивашко-работническо дружество «Напредък».

Назад