Фестивалът „125 г. ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ завърши празнично в Банкя

29/10/2020

Фестивалът „125 г. ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ завърши празнично в Банкя

Фестивалът „125 г. ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ завърши празнично в Банкя 25 Фестивалът „125 г. ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ завърши празнично в Банкя 27 Фестивалът „125 г. ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ завърши празнично в Банкя 28

Фестивалът, организиран от Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания, се проведе в осем града из цялата страна. В него се включиха здрави хора и хора с увреждания от специализирани кооперации и други организации на хора с увреждания от Варна, Бургас, Смолян, Плевен, Велико Търново, Трявна, Благоевград и София. В продължение на месец септември те спортуваха, озеленяваха, танцуваха и готвиха заедно, за да покажат, че социалното приобщаване е свързано, както с възможността за достоен труд за всеки, каквата кооперациите осигуряват на хората с увреждания, така и със споделянето на общи интелектуални, културни и спортни интереси и потребности. Събитията, организирани с партньорството на общините и различни местни културни средища, и с медийната подкпрепа на Българска стопанска камара, бяха съпътствани от фотоизложба, посветена на 125-годишнината от учредяването на първата ТПК, Работническо шивашко дружество „Напредък“ - Габрово. Изложбата представи ключови моменти от историята на занаятчийските и производителните кооперации у нас и открехна прозорец към трудовото ежедневие и свободното време на кооператорите.

Заключителното събитие на фестивала се проведе на 13 октомври в Национален профилактично-възстановителен център към НС на ТПК “Жеравна” – Банкя с участието на здрави хора и хора с увреждания от ТПК «Димитър Благоев» - гр. София, предприятие за хора с намалена работоспособност «Дибико» - гр. София, ТПК «Творец»- гр. София, кооперативно предприятие на хора с увреждания «Ястребец-Ко 2017» - гр. Самоков, трудово предприятие на инвалиди «Делчо Спасов» - гр. Ихтиман и други специализирани кооперации на хора с увреждания, членуващи в НС на ТПК.

Събитието беше тържествено открито със слово на председателя на НС на ТПК г-н Стилиян Баласопулов, в което той подчерта социалния характер на кооперациите и значимия им принос за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Събитието уважиха кметът на гр. Банкя г-н Рангел Марков и заместник-кметът г-жа Александра Александрова, както и директорът на Дирекция „Пълноправно включване на хората с увреждания“ към Агенцията за хората с уврежданията г-жа Йоанна Колдова. В поздравителния си адрес г-н Марков изказа задоволството си от доброто партньорство между Общината и Съюза и сподели „Щастливи сме, че на територията на град Банкя развива дейността си такъв забележителен като архитектура и иманентно вписал се в облика на курорта профилактично-възстановителен център на ТПК като „Жеравна” с неговия нов директор г-н Стефан Савов. Няма съмнение, че фестивалните дни ще оставят незабравим отпечатък в живота на участниците в него и сме поласкани, че Банкя ще се превърне в декор на една така важна и престижна изява на НС на ТПК.”

Празникът продължи с прекрасно изпълнение на деца от ТК „Пъстра китка“ – гр. Банкя, които поздравиха присъстващите с шопски фоклорни танци. След като участниците и гостите на фестивала разгледаха фотоизложбата, започна спортното събитие „Спортуваме заедно“, което заради дъжда се проведе на закрито. В духа на олимпийския принцип на Кубертен, с хъс и добро настроение, десет двойки, съставени от здрав човек и човек с увреждане от трудово-производителни кооперации от София и региона, изминаха със спортно ходене определеното трасе. Заразени от ентусиазма им, към тях се присъединиха и спонтанно сформирани двойки от служители на Националния съюз на ТПК.

Кулминацията на празника беше инициативата „Готвим заедно“. За нея кооператорите бяха приготвили разнообразни вкусни гозби и напитки от региона на Шоплъка по любими рецепти, научени от техните майки и баби. Присъстващите дегустираха качамак с пръшки и бекон, сланина със задушен праз лук, свински пържоли по шопски, шопски шиш кебап със заливка от яйца и сирене, баница с ябълки, печена тиква с орехи, шопски хайвер с млечни продукти и червен пипер, шопски пастет с варено яйца, чесън и магданоз и, разбира се, сирене по шопски и шопска салата. Освежаващите напитки бяха сироп от ягоди, малини и липов цвят. Всички ястия получиха висока оценка от професионалното жури, съставено от шеф Румен Илиев и и г-жа Маргарита Станоева, инженер-технолог в Професионална гимназия по туризъм «Алеко Константинов» - гр. Банкя. Възпитаници на училището се бяха погрижили за сервирането, а директораката г-жа Димитринка Колева, която получи поздравления за рождения си ден, сподели, че характерното за шопската кухня е лютивият и пиперлив вкус, какъвто е и нравът, с който шопите са взеизвестни. Всички участници в събитията бяха наградени с грамоти, плакети и сувенири, и си направиха обща снимка за спомен от прекрасния празник.

Назад