На 17 септември в Бургас се проведе второто събитие от фестивала „125 години ТПК – в полза на хората с увреждания“ с озеленяване в Морската градина.

28/09/2020

На 17 септември в Бургас се проведе второто събитие от фестивала „125 години ТПК – в полза на хората с увреждания“ с озеленяване в Морската градина.

На 17 септември в Бургас се проведе второто събитие от фестивала „125 години ТПК – в полза на хората с увреждания“ с озеленяване в Морската градина. 18 На 17 септември в Бургас се проведе второто събитие от фестивала „125 години ТПК – в полза на хората с увреждания“ с озеленяване в Морската градина. 20 На 17 септември в Бургас се проведе второто събитие от фестивала „125 години ТПК – в полза на хората с увреждания“ с озеленяване в Морската градина. 21

Двойки, сформирани от човек с увреждания и здрав човек, засадиха дървета и цветя в Морската градина пред изложбен комплекс „Флора“ в знак на това, че всички хора обичаме да се заобикаляме с красота и хармония и заедно можем да облагородяваме средата, в която живеем.

Участници в събитието, организирано от Националния съюз на ТПК с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания, бяха кооперации от Бургас и региона, както и представители на Окръжния съюз на ТПК. Председателят на Националния съюз на ТПК г-н Баласопулов прочете поздравителен адрес към участниците от Областния управител на област Бургас г-н Вълчо Чолаков. Растенията засадиха членове на кооперацията за трудоустроени „Черноморка“. Участниците в събитието „Озеленяваме заедно“ получиха тениски с надпис „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ и бяха отличени с плакети, грамоти и сувенирни чаши.

В сградата на изложбен комплекс „Флора“ гражданите на Бургас успяха да се запознаят и с фотоизложба, посветена на историята на кооперативното движение у нас. Тази година празнуваме 125 години от първата трудово-производителна кооперация в България, работническо-шивашкото дружество „Напредък“, което седем предприемчиви шивачи основават с цел „повдигане на занаятчийското изкуство“ чрез взаимопомощ, демократично самоуправление и образование.

От самото си зараждане трудово-производителните кооперации се превръщат във важен фактор за икономическия напредък на нацията, както и за социалното и културно развитие на българското общество. Заради социалната функция, заложена в самия им бизнес модел, кооперациите имат огромен принос през годините и за интеграцията на хората с увреждания.

Назад