125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания

18/09/2020

125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания

125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания 3 125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания 4 125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания 5

Фестивалът, който ще протече в осем града из страната, се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) по случай 125-годишнината от съдаването на първата ТПК у нас, габровското работническо шивашко дружество „Напредък“. Много хора с увреждания намират възможност за достоен труд и социална интеграция в специализираните производителни предприятия на хора с увреждания.

Събитието във Варна, в което взеха участие представители на Окръжния съюз на ТПК и членове на кооперации от град Варна и региона, се откри с встъпително слово на председателя на НС на ТПК г-н Баласопулов. Поздравление поднесе от името на кмета на града г-н Иван Портних директорът на дирекция „Социални дейности“ към Община Варна г-жа Таня Василева. В духа на мотото „Танцуваме заедно“ празникът продължи с певчески поздрав от приятели на ТПК от вокалната група към дневен център за хора с увреждания "Ривиера" и с изпълнение на моряшки танц от танцова група към Център за социална рехабилитация и интеграция "Чайка".

Танцов поздрав поднесоха и танцьорите от група по танцова терапия към Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с увреден слух с ръководител Росен Драганчев. В качеството си на ментори-танцьори, те показаха основните стъпки на правото хоро, ръченицата и хорото ръ̀ка на участниците, сред които имаше хора с увреждания и здрави хора от ТПК на инвалидите "Родина", ТПК "Галатея" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Чайка". След като разучиха стъпките, те се хванаха ръка за ръка на кръшно хоро и споделиха радостта от общата енергия на танца.

Всички участници бяха отличени с грамоти, сувенирни чаши и тениски с надпис "125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания".

Гостите на фестивала успяха да разгледат и интересна фотоизложба, представяща историята на кооперативното движение у нас с акценти от трудовия живот и бита на кооператорите. Архивните фотографии, които открехват врата към живота на трудещите се в ТПКИ хора с увреждания, могат да се разгледат наживо от гражданите на Варна до 17 септември в залата на Юнашкия салон.

Фестивалът, който се провежда с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания, продължава със събития в Бургас, Смолян, Плевен, Велико Търново, Трявна, Благоевград, София и Банкя.

Назад