НС на ТПК ще бъде партньор в международно онлайн обучение за кооперативни платформи на университетите Ню Скуул и Мондрагон

30/05/2020

НС на ТПК ще бъде партньор в международно онлайн обучение за кооперативни платформи на университетите Ню Скуул и Мондрагон

На 1 юни 2020 г. стартира първият в света курс за създаване на кооперативни платформи. Идеята за курса възниква в отговор на световната криза на пазара на труда, причинена от пандемията с КОВИД-19. Сред най-пострадалите от кризата са милиони млади хора, представители на нестандартния тип заетост – фрийлансъри, работници на повикване, домашни работници, работещи за интернет платформи. Как тези хора биха могли да оцелеят и да започнат да участват в изграждането на алтернативни икономически модели? В момент, в който бизнесът на дигиталните платформи се разраства все по-главоломно, можем ли да си представим платформа като Амазон, която да е собственост на служителите си, Убер, която да е собственост на шофьорите си, или Туитър, която да е собственост на потребителите си? Възможно ли е кризата да доведе до преход от „споделена икономика“ към „икономика на участието“ с демократично самоуправление?

Институтът за Кооперативна дигитална икономика към нюйоркския университет Ню Скуул и баският университет Мондрагон в Гипускоа обединяват усилията си, за да създадат онлайн обучение, което да въвежда в материята на кооперативните платформи и да стимулира тяхното създаване и растеж. Курсът ще се проведе от 1 юни до 26 юли т.г. Очаква се в него да се включат над 300 участници от 46 държави. Те ще се запознаят с работата на поколение млади лидери, експериментиращи с иновативни стратегии за създаване на дигитални платформи с кооперативна форма на собственост, и ще развиват собствените си идеи за такива платформи. Освен със сертификат за участие, осем от предложените идеи, ще се сдобият с финансиране до 10 000 евро от Младежката мрежа на Международния кооперативен алианс. Допълнителен плюс са контактите с другите участници и достъпа до библиотека с ресурси по темата.

Лектори ще бъдат Требор Шолц и Хосе Монастерио. Требор Шолц е учен-активист от университета Ню Скуул в Ню Йорк, основател и директор на Консорциума за кооперативни платформи (PCC) и Института за кооперативна дигитална икономика (ICDE). Хосе Мария Монастерио е предприемач, преподавател към баския университет Мондрагон, радетел за обвързване на образованието с международна и социална отговорност. Участниците от българска страна ще работят под менторството на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, който беше поканен от организаторите за партньор по проекта. Очаква се няколко български кооперации, сред които и такива на хора с увреждания, да вземат участие в курса.

Работните езици ще са английски (с възможност за превод на италиански, испански и португалски) за първата част на обучението и български и английски за втората част.

Повече информация за Консорциума за кооперативни платформи и обучението може да се открие на https://platform.coop/. За връзка с НС на ТПК по повод на обучението:

Назад