Размер на шрифта А А А
ВХОД САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ:
Име:                               Парола:

|Честит международен кооперативен ден 2020!

 

Скъпи кооператори,

 

От 1923 година (близо 100 години) Международният кооперативен ден (МКД) се чества ежегодно в първата събота на месец юли. Признат от Организацията на обединените нации (ООН), празникът обединява над 1,2 милиарда членове на световната кооперативна общност.

Събитието подчертава приноса на кооперативното движение за решаване на основни проблеми на планетата. Повече от 12% от човечеството е част от 3-те милиона кооперации в света. Кооперациите ежегодно осигуряват 250 милиона работни места. Днес, дори и при най-трудните обстоятелства, породени от Ковид 19, кооперациите се стремят да защитят своите членове и им помагат да преодолеят последиците от пандемията.

Българското кооперативно движение е едно от най-старите в Европа и света. Чествайки през настоящата година 125 години от основаването на първата производствена кооперация в България, отбелязваме Международния кооперативен ден с особена значимост.

Във връзка с МКД 2020 ООН насочва фокуса на обществото върху приноса на кооперациите за борба с климатичните промени. Изменението на климата оказва сериозно въздействие върху препитанието на хората по света. Особено засегнати са групите в най-неравностойно положение, сред които младите хора, жените, хората с увреждания и, като цяло, обитателите на региони, които разчитат предимно на земеделие. Намаляването на природни ресурси, съпроводено със зачестяване на природните бедствия, до голяма степен се дължи на прекомерната им експлоатация, увеличеното количество на парникови газове (с 50%, спрямо 1990 г.) и глобалното затопляне.

На 4 юли тази година Международният кооперативен ден ще премине под надслов „Кооперациите за действия по климата“, в израз на подкрепата на кооперативното движение за постигане на глобална цел № 13 за устойчиво развитие на ООН.

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

УВАЖАЕМИ КООПЕРАТОРИ!

 

Във връзка с празника поздравяваме сърдечно всички кооператори и техните семейства с пожелания за крепко здраве, творческа енергия за преодоляване на съществуващите предизвикателства, повече вяра и оптимизъм в утрешния ден.

НЕКА ЗАЕДНО СЪС СВЕТОВНАТА КООПЕРАТИВНА ОБЩНОСТ ОТБЕЛЕЖИМ 98-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КООПЕРАТИВЕН ДЕН!

 

Ст. Баласопулов

Председател на НС на ТПК


Created & Hosting by BIAnet